Sivut

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Afternoon Tea


Iso-Britannia on maailman suurin teenjuojamaa. Britit juovat teetä 20 kertaa enemmän kuin ranskalaiset ja kuusi - seitsemän kertaa enemmän kuin ruotsalaiset. Tänäkin päivänä Lontoossa juodaan 20 miljoonaa kuppia teetä. Tee on siis briteille todellinen elinehto.Englannissa teetä juodaan usein maidon ja sokerin kanssa, ja englantilainen kello viiden iltapäivätee on yli 300 vuotta vanha perinne. Ilmiönä teenjuonti yleistyi Englannissa portugalilaisen Katariina Braganzalaisen (1638–1705) myötäjäisten myötä vuoden 1662 jälkeen Englannin saatua Bombayn sataman.

Erilaisista teerituaaleista juuri Afternoon Tea on brittiläisen teekulttuurin kruununjalokivi. Sen äidiksi on mainittu Bedfordin seitsemäs herttuautar Anna. Hän nimittäin alkoi vuoden 1840 paikkeilla varata itselleen pienen teehetken myöhään iltapäivästä. Aterioiden järjestys oli siihen aikaan hyvinkin toisenlainen kuin nykyisin. Päivä alkoi muhkealla aamiaisella, mutta lounas oli vain välipala, joka haukattiin yleensä omassa yksinäisyydessä ilman palveluskunnan apua. Illallisen vuoro tuli vasta kahdeksan tai joskus jopa yhdeksän aikaan illasta.

Koska herttuattaren vatsa alkoi iltapäivän mittaan kurista pahaenteisesti, hän rupesi kaikessa hiljaisuudessa nauttimaan teetä erilaisten särvinten kera loppuiltapäivästä. Huhu herttuattaren uudesta tavasta lähti kiertämään, ja yhä useampi kohtalotoveri liittyi mukaan teepöytään. Purtavan määrä kasvoi sitä mukaan kuin teevieraidenkin, ja niin iltapäivätee valloitti pysyvän sijan Ison-Britannian tapakulttuurissa.

Afternoon Tea tarkoittaa perinteisesti pientä kannullista teetä ja useimmiten lisäksi maitoa, sokeria ja sitruunaa sekä suupalaksi muutamia erilaisia kolmikulmaisia voileipiä, skonsseja, voita ja marmeladia sekä päätteeksi makeaa leivosta tai viipaloitua torttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti