Sivut

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Brittiläinen ruokakulttuuri


Brittiläisen ruokakulttuurin tunnetuin osuus on ehdottomasti englantilainen aamiainen. Siihen kuuluu munia keitettyinä, paistettuna tai munakokkelina, paistettua pekonia, paahtoleipää, teetä tai kahvia. Usein tarjotaan myös paistettuja herkkusieniä, paistettuja tomaatteja ja valkeita papuja tomaattikastikkeessa.

Englannissa syödään paljon pikaruokaa, josta hyvä esimerkki on fish and chips, uppopaistettua leivitettyä kalaa ja ranskalaisia perunoita, jotka on maustettu suolalla ja viinietikalla. Fish and chips -annoksia myydään nakkikioskia vastaavissa kojuissa, ja niitä syödään pubeissa oluen kanssa.



Englantilainen keittiö on saanut paljon vaikutteita muista maista. Esimerkiksi Toisen Maailmansodan jälkeisen maahanmuuton ja muiden historiallisten tapahtumien seurauksena vaikutteita on tullut mm. Intiasta, Bangladeshista, Pakistanista,Thaimaasta ja Kiinasta.

Perinteisen keittiön ruoka-aineita ovat olleet leipä, juusto, paistettu ja paahdettu liha, keitetyt vihannekset, kala. Englantilainen arkiruoka on aika rasvaista ja tuhtia, monesti rasvassa uppopaistettua ja siis epäterveellistä.


Voileivät ovat monen britin lounas niin koulussa kuin työpäivän aikanakin. Ne on yleensä leikattu kolmioiksi.

Perinteiseen englantilaiseen keittiöön kuuluvat monet liharuoat. Viikonlopun ateriat nautitaan yhdessä ja ruoanvalmistukseen käytetään aikaa. Riista ja kala kuuluvat englantilaiseen ruokapöytään, ja tyypillinen ateria koostuukin yleensä esimerkiksi paahtopaistista, paistinperunoista tai peruna-jauhelihalaatikosta ja keitetyistä vihanneksista.
Juomista tee on yleisin, ja sen kanssa tarjotaan teeleipiä (scones), kakkua, hilloa ja kermavaahtoa. Englantilainen olutvalikoima ja -kulttuuri ovat maailmankuuluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti